Home » Medicin » Vad är nanorobotar för något?

Vad är nanorobotar för något?

Nanoprylar vi kan använda i hemmet är en sak, men har du hört talas om nanorobotar? Om inte, förbered dig på en spännande läsning. Nanorobotar är nämligen robotar i nanostorlek som är skapade för att navigera sig genom kroppens invecklade nät av blodkärl- & blodomlopp. Detta är ännu bara ett teoretiskt koncept, men faktum är att teorin snart är på väg att bli till verklighet.

När man nämner ordet robotar så förknippar de allra flesta det som en gående plåtburk med blippande knappar och robotaktig röst. Sanningen är emellertid att robotar finns i många olika former och varianter samt används i en rad olika sammanhang. Hushållsrobotar som ovanstående bild ofta brukar syfta på är än så länge väldigt ovanliga. Däremot så kan man hitta robotar i industrier som till exempel biltillverkning, produktion samt andra branscher där det existerar enformiga eller monotona arbetsuppgifter. Robotar används med andra ord på platser där enkla arbetsuppgifter kan ersättas med programmerbar intelligens istället för mänsklig.

Så vad är egentligen nanorobotar för något, och hur kan det användas? Som tidigare beskrivet så kommer robotar i många olika former, och alla används inte för att producera bilar eller utföra arbetsuppgifter på stora industrier. Nanorobotar är intelligenta, och framförallt mikroskopiskt små robotar, som skall kunna användas i vår egen kropp. Tänk dig att du går till läkaren, och istället för ett piller eller plåster så får du en liten robot injicerad i blodomloppet. Skrämmande? Lugn bara, om allt är tänkt som det ska så kommer roboten också ut på egen hand, och den hittar själv till sjukdomsplatsen utan att påverka andra delar i kroppen. Detta innebär enorma fördelar när det kommer till att punktbehandla specifika områden i kroppen, till exempel där tumörer eller cancerceller kan finnas.

Nanorobotar är just nu bara en teori som forskare fortfarande skissar på. Men en vacker dag så kommer det att komma, och det har redan nu gjorts otaliga experiment och försök med nanorobotar. Men vilka åkommor eller sjukdomar kommer de egentligen kunna att användas för? Egentligen är mängden användningsområden i princip oändlig, men för att nämna ett fåtal så kan nanorobotar bland annat användas för att;

  • Bota åderförkalkning genom att skära bort berörda delar.
  • Lösa upp blodproppar.
  • Bekämpa cancer genom att attackera tumörer med lasrar, mikrovågor eller ultravågssignaler. Nanorobotar skulle även kunna användas för att leverera kemoterapi eller medicinska doser.
  • Söka rätt på samt döda parasiter
  • Lösa upp njursten
  • M.m.

Som du kanske noterar finns det alltså massvis med olika användningsområden inom medicin och läkemedel där nanorobotar kan komma att göra stor nytta.

Nanorobotar kanske inte är miniatyrrobotar med antenner och knappar, men att de kommer göra medicinska under råder det ingen tvekan om. Hur lång tid som återstår innan det blir en verklighet är svårt att svara på, men inom en 10-20 års period är det ingen omöjlighet att väldigt stora framsteg har gjorts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*