Home » Övrigt » 5 stycken häftiga nano-tillämpningar

5 stycken häftiga nano-tillämpningar

Hur ser det egentligen ut idag eller I framtiden där nanoteknologin används? Vad kan vi förvänta oss för saker, och vad finns det för exempel redan idag? Ganska många faktiskt, och om du fortsätter läsa får du reda på tio stycken riktigt balla användningsområden för nanoteknologin.

1.      Ett smart piller

Nederländska forskare har uppfunnit ett piller som kan laddas med mediciner, samt instrueras vart i kroppen dessa skall utsöndras. Dessutom har forskarna också kunnat operera in nanostora sensorer och inplantat som kan diagnostisera och analysera patienters värden. Detta är bara några få exempel på hur nanoteknologi kan användas inom just medicin. Det gäller inte bara piller, utan det forskas även på små robotar som skall kunna färdas igenom våra blodomlopp, eller tillverka syntetiska blodkroppar. Med andra ord, detta är bara början, men en riktigt häftig sådan.

2.      Luktfria strumpor

Om det är någon odör som är sannerligen jobbig så är det tå- eller fotsvett. Men lyckligtvis finns det faktiskt en lösning på problemet. Det handlar inte om att tvätta fötterna oftare eller sluta bära så täta skor. Fotsvett kommer från bakterier, och om det är någonting som agerar väldigt bakteriedödande så är det silver. En rysk fysiker samt entreprenör har därför uppfunnit ett par strumpor som är besprutade med nanopartiklar av silver, som enligt hans egen utsago dödar bakterierna som orsakar lukten. Det fina i kråksången är att det faktiskt sägs fungera! Spana in videon nedan för att få veta mer.

3.      Laptop med 40 timmars batteritid

40 timmar, låter det inte otroligt? Så lång batteritid hade knappast varit fy skam, du hade kunnat jobba en hel arbetsvecka utan att behöva ladda batteriet en enda gång. Detta kanske snart blir möjligt tack vare forskare på Stanford. Via silikontrådar i nanostorlek så har de lyckats förlänga ett litium jon-batteri med upp till 10 gånger. Ett verkligen revolutionerande steg som kommer att förändra mycket.

4.      Kläder som ändrar färg

Förvisso enbart inom den militära forskningen, men likt väl riktigt häftigt. Det är den hetaste trenden bland amerikanska soldater det här året, och det kommer att bli till en verklig hjälp vid krig. Forskare vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) har tagit fram ett material som genom nanoteknologi kan förändra färg. Materialet är uppbyggt av små tunna lager med glas och plast, som kan reflektera all sorts ljus, och därmed också skapa alla sorts färger. Det lär emellertid inte dröja länge innan trenden hittar utanför det militära och istället hamnar i händerna på modedesigners och klädtillverkare. Ur-häftigt hur som helst!

5.      Kulavstötande kläder

Det är kanske mycket kläder nu, men det är också där en stor del av forskningen ligger. Här är ännu ett par exempel på hur Ryssland ligger bra till inom nanoteknologi. Den här nya västen/tröjan väger bara 2 kilogram, och är helt skottsäker. Traditionella skottsäkra västar är uppbyggda genom tjocka plattor som skall skydda bäraren mot fiendeeld. Denna väst är emellertid fylld av en gel, som gör dem betydligt mer komfortabla och sköna att bära. Nanoteknologi används i gelen, och forskarna har döpt den till ”sheer thickening fluid”. När en hård kraft (som en gevärskula) stöter ihop med materialet så omvandlas det från gelé till en stenhård sköld, för att sedan återgå till det geléliknande tillståndet. Just denna skottsäkra väst beräknas finns på marknaden inom 1 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*