Home » Konsumentprodukter » NeverWet – den revolutionerande nanosprayen, eller?

NeverWet – den revolutionerande nanosprayen, eller?

Att videoklipp och filmsnuttar kan bli virala samt sprida sig som en löpeld över sociala nätverk känner nog alla till. Men oftast handlar det om musik, danser eller söta katter, för det är inte varje dag som nanoteknologi får sina 15 minuter i rampljuset. Det finns emellertid undantag för allt, och du kanske till och med har sett klippet själv när det var som populärast. Nämligen videoklippet med nanosprayen ”NeverWet”, där klädesplagg och skor som var behandlade med sprayen verkade stöta bort all sorts smuts. Klippet som laddades upp på Youtube för två år sedan har i skrivande stund nästan sex miljoner visningar. Inte så illa pinkat! Men vad är egentligen NeverWet för spray, och hur används den?

Runt om i vår vardag och omgivning finns det massor med föremål där fläckar, smuts och vatten kan ställa till med jobbiga problem. Allt ifrån det nya vita paret med vår-skor till förklädet i köket eller kostymen vid julbordet under julafton. Oavsett vilket slags klädesplagg eller föremål det kan handla om så är fläckar eller smuts aldrig ett särskilt roligt problem, och i vissa fall kan det till och med kräva kemtvätt. Det är just dessa problem som NeverWet försöker eliminera, och nej, det handlar inte om rekommendationer till bättre bordsskick eller ett nytt tvättmedel.

NeverWet är en silikonbaserade nano-spray som man kan applicera på de flesta ytor och klädesplagg. Silikon är ett material inte fullt olikt teflon i dess egenskaper, d.v.s. det stöter bort smuts, vatten och andra ämnen. Det är alltså inte en slump att man väljer att täta badrummet eller duschen med silikon, då det är otroligt effektivt. När man behandlar ett klädesplagg med NeverWet så fungerar det på samma sätt, eftersom silikonpartiklarna är i nanostorlek så kan man vara säker på att det finfördelas över hela ytan. Med andra ord, fläckar, vatten eller smuts fäster inte på de ställen där sprayen används. Låter det inte underbart? Aldrig mer behöva oroa sig för att spilla, aldrig mer behöva punktbehandla fläckar? Listan med fördelar kan göras oändlig nästan.

Sedan den virala videon spreds över nätet så har det emellertid varit tyst från tillverkarens håll, fram tills för ett par månader sedan. Nu har nämligen sprayen börjat säljas i många amerikanska butiker, som till exempel Home Depot. Priset är heller inte så högt man först kan tro, utan för låga 20 dollar så kan man lägga vantarna på en egen sprayflaska.

Så hur pass väl fungerar denna spray? Kan det verkligen fungera så pass bra som på videon? Både ja och nej, även fast vi inte fått möjligheten att prova denna nanopryl personligen så finns det många omdömen att läsa på nätet. Sprayen fungerar till viss del, men tyvärr inte lika klockrent som i videoklippet. Det rekommenderas med andra ord inte att hälla chokladsås på din vita skjorta för att testa produkten. Dessutom kan man inte applicera den på alla ytor, och många påpekar även att sprayens effekt avtar redan efter någon dag eller två. Detta är dock bagateller i jämförelse med den absolut största nackdelen som tillverkaren inte nämner, nämligen att sprayen lämnar en vit och frostig yta permanent där den appliceras. Med andra ord är det i princip bara på vita skor eller väldigt ljusa kläder som den är direkt användbar. Användare på nätforumet reddit har dessutom klagat på att sprayens effekt försvinner ännu snabbare om man utsätter det behandlade området för beröring oavsett form.

Avslutningsvis kan vi alltså sammanfatta det så här. NeverWet är ett riktigt häftigt koncept, som faktiskt fungerar (om än inte lika effektivt som på videon alla gånger). Tyvärr räcker det inte riktigt hela vägen, och att det dessutom lämnar vita fläckar och avtryck gör knappast saken bättre. Sen avtar som tidigare nämnt effekten relativt snabbt, och man måste redan efter någon dags användning behandla sina skor på nytt igen. Produkten är sannerligen nytänkande och ett perfekt exempel på hur nanoteknologi kan underlätta vår vardag, men trots att året är 2014 finns det stora förbättringsområden.

Om detta hade varit en telefon skulle man kunna jämföra den med första generationens smartphone. En cool produkt men som faktiskt behöver lite mer kött på benen innan den blev riktigt användbar. Om ett par år och efter ännu mer forskning så kan det utan problem bli till en självklar hushållsartikel i varje hem, men just nu får vi fortfarande förlita oss på det traditionella tvättmedlen och servetten i knäet för att undvika fläckar.

Status: I butik (dock bara i USA)

Slutgiltigt betyg: 5 av 10

Kommentarer: Bra exempel på hur nanoteknologi kan komma att användas i framtiden, men samtidigt ett bevis på att det är lite för tidigt att ropa hallelujah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*